Hopp til innhold

Hvordan skal man få folk til å spise mer frukt og grønt?

Media kontrollerer det meste nå om dagen. Gode markedsførere viser oss hvilke produkter vi bør kjøpe, og hvilke vi må holde oss unna. Dette har først til en del ekstreme tilfeller, der folk har blitt avhengige av McDonalds, for eksempel. Dermed er det på tide at vi starter en ny trend. Viser grønnsaker, frukt og bær fra en ny vinkel. Viser de oftere. Viser de i et positivt bilde. Media må hjelpe menneskene må få i seg mer grønnsaker og frukt, siden det er en viktig del av vår rasjon. Vitaminer, jern, kalsium – alt dette må man få i seg, helst i store doser. Derfor er det godt å se at flere moderne bransjer har vinklet sine produkter og tjenester mot miljøvennlige alternativer. Dette gjelder en rekke industrier, og staten har hjulpet en del ved å innføre miljølover.

Spennende opplevelser med mat

Frukt og grønt er oftere å se i filmer og TV-serier, diverse salater kan du sikkert navnet på – Cæsar, for eksempel. Det har blitt trendy å prøve ut tropiske frukter, og folk reiser gjerne på ferie til steder der maten er den sentrale kulturelle opplevelsen. Enkelte filmer har også personifisert frukt og grønnsaker, tegnefilmer altså, der heltene er alt fra epler og bananer til papaya og poteter. Spill har også blitt utviklet med frukt i mange ulike farger – også spill for voksne. Klikk her for å prøve ut en moderne spilleautomat med frukter som tema, kanskje får du lyst på en fruktsalat til frokost?

Mye godt og sunt å velge i

Når menneskeheten tar ett par steg videre mot en kollektiv opplysningstid, vil utallige typer frukt og grønnsaker eksistere i supermarkedene. Det finnes hundrevis av fruktsorter, men vi ser kun de færreste av dem. Globaliseringen vil gjøre vitaminrike grønnsaker og frukt mer tilgjengelige, så vil forbruket av kjøtt og kjemiske stoffer avta etter hvert. Mange importeres til Norge allerede, men på grunn av problemer med logistikken rekker ikke enkelte sunne grønnsaker og fruktsorter å komme frem til våre trakter.

Økt fokus gir mer kunnskap og interesse

healthy-foodGjennom kultur, teater, film, reklamer, sosiale kampanjer og andre virkemidler bør man kunne få folk til å spise mer frukt og grønt. Butikkene er mange, og oppskriftene uendelige. Det er informasjonen det går i, og man bør starte allerede på barneskolen med å informere ungene om naturlige byggeklosser som man bør få i seg så ofte som mulig. Frukt og grønnsaker vokser lett, og man kan fore en hel by ved å sette til side en stor jordflekk for drivhusvirksomhet. Tomater, agurker, epler og pærer er bare barnematen, med moderne teknologi kan vi se både avokado, papaya, mango og pasjonsfrukt spire opp her hjemme i Norge.

Det gjelder bare å sette igang trenden, så vil folket presset politikerne til drastiske handlinger. Handlinger som vil gagne mange generasjoner etter oss. Urbaniseringen fortsetter, og for å takle den økende etterspørselen er mange spennende prosjekter på tegnearkene allerede. Høyblokker der frukt og grønnsaker vokser på balkongene. Hele gågater med kontrollert klima, der man kan gro kirsebær og andre vitaminrike bær. Fremtiden må hjelpe oss med å danne et bærekraftig samfunn.

Privacy Policy